Prima pagină

Scurt istoric al relaţiilor politice şi diplomatice româno-daneze

Prima reprezentanţă diplomatică, cu caracter consular, a Danemarcei în România a fost Consulatul onorific al Danemarcei la Galați, înființat în 1853, care a funcţionat până după cel de al Doilea Război Mondial.

La 31 mai 1879, trimisul special al Danemarcei la Viena se prezintă în faţa Regelui Carol I, în misiune specială, pentru a notifica recunoaşterea de către Danemarca a independenţei de stat a României.

La 24 decembrie 1892 s-a înființat cel dintâi consulat general al României la Copenhaga, iar în 1914 a fost deschis consulatul onorific al Danemarcei la Bucureşti.

Decretul Regal nr. 407 menționează înființarea, în Danemarca, începând cu 1 mai 1917, a două oficii diplomatice la Copenhaga şi Christiania.

În anul 1924 a fost înființată legaţia Danemarcei la Bucureşti, iar începând cu anul 1934, miniştrii plenipotenţiari ai celor două state și-au stabilit reşedinţele la București, respectiv Copenhaga.

Declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial și ocuparea Danemarcei de către Germania nazistă au determinat o întrerupere a relaţiilor româno - daneze în anul 1940, care au fost restabilite în 1946.

La 24 noiembrie 1964, reprezentanţelor diplomatice ale celor două ţări la Copenhaga şi Bucureşti le-a fost ridicat rangul, de la nivel de legaţie la nivel de ambasadă.

După Revolutia anticomunista din Romania, Danemarca a devenit un partener apropiat al Romaniei si un important sustinator al proceselor de reformă din ţara noastră si al integrarii României în organizaţiile euro-atlantice şi europene. Aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi Uniunea Europeană a condus la amplificarea relaţiilor între cele două state - aliate şi partenere în structurile europene. În prezent Danemarca şi România se poziţionează similar în principalele dosare ale actualităţii internaţionale - anti-terorism, situatia din Irak si Afganistan, reforma ONU, securitate energetică.

 

Începând cu data de 11 Septembrie 2016, domnul Mihai Alexandru Grădinar este ambasadorul României în Regatul Danemarcei. 

 

La data de 21 noiembrie 2006, Danemarca a ratificat Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeana.

La 1 ianuarie 2007, Danemarca şi-a manifestat satisfacţia pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Primul ministru în acea perioadă Anders Fogh RASMUSSEN a adresat poporului român un mesaj de "bun venit" în Uniunea Europeană, iar ministrul de atunci al afacerilor externe, Per Stig MØLLER, a sărbătorit aderarea la Bucureşti.

MRP în dialog cu comunitatea de români din Copenhaga privind accesarea fondurilor nerambursabile

21.01.2019

La 19 ianuarie 2019, a avut loc la Copenhaga, vizita de lucru a doamnei Lilla Boglarka Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului…

Ambasadorul României în Regatul Danemarcei și Islanda a găzduit primul dejun de lucru sub egida Președinției române a Consiliului Uniunii Europene

17.01.2019

Primul dejun de lucru pentru ambasadorii statelor membre UE și candidate la UE organizat de Ambasada României în Regatul Danemarcei și Islanda…

Eveniment de deschidere a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene organizat la Copenhaga

16.01.2019

Ambasada României în Danemarca a marcat preluarea de către țara noastră a Președinției Consiliului UE printr-un eveniment de amploare, care a…

Mesajul Ambasadorului României la Copenhaga, Alexandru Grădinar, cu prilejul Zilei Culturii Naționale 

14.01.2019

Dragi români, Aniversarea, la 15 ianuarie, a nașterii celui mai mare poet român, Mihai Eminescu, a devenit în 2011 Ziua Culturii…

Recepția de Anul Nou oferită la Palatul Christiansborg de M.S. Regina Margareta a II-a a Danemarcei, șefilor de misiuni diplomatice acreditate în Danemarca (Copenhaga, 3 ianuarie 2019)

03.01.2019

E.S. Alexandru Grădinar, Ambasadorul României în Regatul Danemarcei și soția sa, Andreea Grădinar, au fost deosebit de onorați să participe,…